انواع تخلف ساختمانی
هرساختمانی که ساخته می شود، نه تنها باید بر طبق مشخصات فنی و نقشه ها ساخته شود. بلکه باید طبق مقررات شهرداری، و مندرجات پروانه ساختمان نیز احداث شود. نقض این مقررات می تواند مشکلاتی به وجود آورد. مثلاً کاربری هر ساختمان در پروانه ذکر شده است. و اگر احداث ساختمان مغایر با کاربری مندرج در پروانه باشد این یک نوع تخلف محسوب می شود. برخی تخلفات باعث حکم جریمه و برخی حتی منجر به حکم تخریب است. لذا رعایت این مقررات و نیز آشنایی با انواع مقررات مهم است. ماده 100 قانون شهرداری حاوی 11 تبصری است. آگاهی از این موارد تخلف از اهمیت به سزایی برخوردار است. در این مطلب با انواع تخلف ساختمانی آشنا می شویم.
انواع تخلفات ساختمانی چیست؟
افرادی که ساختمانهای جدید را می سازند باید قوانین مربوط به احداث ساختمان را به طور کامل بررسی کرده و آن را رعایت کنند. رعایت قوانین و مقررات احداث ساختمان مهم است. و عدم رعایت آن می تواند منجر به مشکلاتی شود. مثلاً نقض این مقررات ممکن است منجر به جریمه و یا حتی تخریب و از نو ساختن آن بخش از ساختمان شود. مثلاً نساختن پارکینگ یکی از تخلفات است.
تخلف ساختمانی یعنی به قواعد و مققرات موجود در حوزۀ ساخت و ساز شهری توجه نشود و آنها نقض گردند و یا اصول فنی و بهداشتی در ساخت ساختمان رعایت نگردد. تخلفات ساختمانی پنج دسته دارند. این پنج دسته به شرح زیر است:
نقض اصول شهرسازی
نقض اصولی ایمنی و استحکام بنا
نقض اصول بهداشتی
رعایت نکردن ضوابط و مقررات نمای ساختمان
سایر تخلفات
ماده 100 قانون شهرداری و 11 تبصرۀ آن مربوط به تخلفات ساختمانی در محدودۀ قانونی و حریم مصوب شهرها است. همچنین بر اساس ماده ۲۳ قانون نوسازی و عمران شهری: شهرداریها دارای اختیار نظارت بر طرز استفاده از اراضی داخل محدوده و حریم شهر، از جمله تعیین تعداد طبقات، ارتفاع، نما سازی، كیفیت ساختمانها بر اساس نقشه جامع شهر و منطقه بندی آن ، با رعایت ضوابط و معیارهایی كه از طرف شورای عالی شهرسازی تعیین و به وسیله وزارت كشور ابلاغ خواهد شد، هستند.
بیشتر بخوانید: ضوابط نورگیر در ساختمان
تعاریف
الف) مشخصات
مساحت زیربنا: مساحت هر طبقه از بنا را مساحت زیر بنا می گویند.
مساحت کل بنا: مجموعه سطح طبقات یک ساختمان اعم از روی زمین یا زیرزمین را مساحت کل بنا می گویند.
ضریب سطح اشغال: نسبت سطح تصرف شده در طبقه همکف به کل مساحت زمین
مساحت مفيد: بنای ايجاد شده و قابل استفاده بدون در نظر گرفتن راهروهای ارتباطی طبقات، نورگيرها، پاركينگ واحدهای ساختمان، راه پله، چاهک آسانسور، شوت زباله و انبارهاي مجزا مخصوصاً آنهایی که در زير زمين قرار گرفته اند، تاسيسات ساختمانی و فضاهای مشاعی ديگر مساحت مفید یک ساختمان است.
صفر طبقه: هر گونه توسعه بنا مثل ساختن خرپشته یا انباری در طبقات ساختمان که منجر به ایجاد یک طبقه اضافی نشود.
تراکم: یعنی درصد بنا نسبت به مساحت زمین که در طبقات ساختمان می توان بنا کرد. طرح تفصیلی برای کاربری های مختلف تراکم را تعریف کرده است. (بخش پارکینگ، مشاعات در طبقه همکف، زیرزمینها و انباریه های مخصوص و جداگانه در زیرزمین حساب نمی شود.)
کاربری به انواع مختلف تقسیم می شود. مسکونی، تجاری، اداری، آموزشی.
یکی از تخلفها استفاده از زمین به شکلی که مخالف کاربری مشخص باشد است.
بیشتر بخوانید: ضوابط طراحی راه پله در ساختمان
تخلف بنای فاقد پروانه در کمیسیون ماده 100:
هرگونه ساخت و ساز بدون پروانه به عنوان تخلف محسوب می شود.
اگر محل بنای ساختمان پلاک ثبتی نداشته باشد. و شما در همان ملک بنای غیرمجاز احداث کرده باشید، با توجه به ماده 100 و تبصره های آن، اگر ساختمان در حریم شهر واقع باشد، در صورت نداشتن سند همچنان شامل این ماده است.
انواع تخلف ساختمانی: تخلف ساختمانی. تخلف عدم احداث پارکینگ در کمیسیون ماده 100:
نساختن پارکینگ برای ساختمان تخلف محسوب می شود.
تخلف احداث بنا مغایر با کاربری ساختمان در کمیسیون ماده ۱۰۰:
اگر ساختمان احداثی کاربری ای مغایر با پروانه ساختمانی باشد تخلف محسوب می شود. موضوع کاربری زمین بسیار مهم است. و اگر قرار باشد که کاربری زمینی تغییر کند، باید مجوزهای لازم اخذ شود. در غیر این صورت، تخلف ساختمانی محسوب می شود.
عدم استحکام بنا در کمیسیون ماده ۱۰۰
در رابطه با عدم استحکام یک بنا از منظر فنی، کمیسیون ماده ۱۰۰ یک مدت خاص را تعیین میکند تا اقدام به رفع نقص انجام شود.
اگر بنا به لحاظ فنی امکان محکم سازی و مقاوم سازی را نداشته باشد یا مالک آن ساختمان اقدامات لازم در رابطه با این موضوع را به عمل نیاورد کمیسیون ماده ۱۰۰ رای به قلع و قمع بنا صادر میکند و موظف هستند آن را اجرا کنند.
تجاوز به معابر شهری و عدم رعایت اصول فنی
یکی دیگر از انواع تخلف ساختمانی، تجاوز به معابر شهری و عدم رعایت اصول فنی است. وقتی تخلف ساختمانی با عنوان تجاوز به معابر شهری بیان شود، مالک باید در هنگام نوسازی بنا و با توجه به پروانه ساختمانی و طرحهای مصوب، موراد اصلاحی را رعایت کند. اگر برخلاف پروانه یا بدون پروانه تجاوزی در این مورد رخ دهد، شهرداری باید مانع ادامه عملیات ساختمانی شود. و شهرداری باید پرونده آن ملک را به مکیسیون ماده 100 ارسال کند.
انواع تخلف ساختمانی: تخلف تراکم ساختمانی
همان طور که گفته شد تراکم ساختمانی درصد بنای ساختمان به مساحت زمین است. که بسته به کاربری و طرح تفصیلی مشخص شود. اگر سازنده ای این مقدار را نقض کند، مشمول دو نوع حکم می تواند شود. یا تخریب یا رأی به اخذ جریمه.
سخن آخر
در این مطلب انواع تخلف ساختمانی مندرج در ماده 100 را برای خواننده عزیز تبیین کردیم. امید است خواننده گرامی با اشراف کامل به موارد فوق، کار احداث خود را انجام دهد. تا بدون موانع و به راحتی کارهایش را پیش ببرد.