قوانین و مقرراتی برای طراحی موتورخانه وجود دارد که حین ساخت ساختمان باید به آنها توجه داشته باشید.کوچیک ترین ایراد میتواند مشکلاتی زیادی در ساختمان بوجود بیاورد و خسارت های مالی زیادی را متحمل شود.
همچنین طراحی و ساخت غیر اصولی نیز باعث میشود که سکونت برای ساکنان آن ساختمان سخت و یا حتی غیر ممکن باشد.
در این مقاله ما به صورت خلاصه تعدادی از قوانینی که باید در حین طراحی موتورخانه به آنها توجه کنید را بیان میکنیم.
1.زیر بنای موتورخانه در طراحی موتورخانه :
در یک ساختمان چیزی حدود 4 تا 8 درصد زیربنای کلی یک ساختمان را به موتورخانه تخصیص میدهند.
به طور معمول 5 درصد از زیربنای یک ساختمان را به موتورخانه اختصاص میدهند.
2.ارتفاع موتورخانه طراحی موتورخانه :
حداقل ارتفاعی که میشود در نظر گرفت باید 2 متر و 40 سانتی متر باشد. البته بستگی به تجهیزاتی که داخل موتورخانه نصب میشود هم دارد.
معمولا ارتفاع را بین 1 تا 3 متر بلندتر از بزرگ ترین تجهیزات نصب شده در نظر میگیرند.
3.درب موتورخانه در طراحی موتورخانه :
درب موتورخانه باید به سمت بیرون باز شود که در صورت حریق ساختمان فردی که داخل اتاق موتورخانه است بتواند درب را به سمت بیرون باز و فرار کند.
4.داکت تاسیسات :
داکت تاسیسات حتما باید تا پشت بام دامه داشته باشد.
5.موقعیت موتورخانه :
در هنگام طراحی موتورخانه با توجه به اینکه قیمت هر متر ساختمان در تهران مبلغ قابل توجهی دارد باید در نظر داشته باشید که هر میزان فضای مفیدی که برای موتورخانه در نظر میگیرید از درآمد مالک کم میکند.
پس حتما در اینباره با مالک ساختمان مشورت کنید.
همچنین علاوه بر اینها باید به بحث توسعه زیرساخت های یک ساختمان نیز توجه کنید.
بیشتر بخوانید: استخدام مهندس مکانیک
6.موقعیت های قرارگیری موتورخانه در طراحی موتورخانه :
به صورت کلی دو موقعیت برای قرارگیری موتورخانه وجود دارد یک تراز منفی (زیر زمین ساختمان) و دو بیرون از ساختمان اصلی.
که البته هر کدوم از این موقعیت ها مزیت ها و معایب هایی دارد از جمله :
موتورخانه ای که بیرون از ساختمان ساخته میشود قاعدتا هیچ گونه آلودگی صوتی برای ساکنین ساختمان ندارد. و همچنین اجرای طرح های توسعه موتورخانه ها به مراتب راحت تر انجام میشود. افت فشار در موتوخونه ای که خارج از ساختمان است به مراتب بیشتر است و احتیاج به پمپ های قوی دارد. همچنین در موتوخونه هاییکه خارج از ساختمان هستند مشکل هواگیری لوله ها بسیار رایج است.
1- فضای کلی مورد نیاز برای نصب دستگاها و تجهیزات :
به طور کلی فضای مورد نیاز برای نصب تجهیزات موتورخانه بین 4 تا 9 درصد مساحت از زیربنایی کل ساختمان را باید به آن تخصیص داد که برای اکثر ساختمان ها بین 6 تا 9 درصد کافی میباشد.
2- فضای کافی برای تجهیزات در طراحی موتورخانه :
یکی از موضوعاتی که باید در هنگام طراحی موتورخانه به آن توجه کرد تعیین کردن فضایی مناسب برای تجهیزات آن است. هر کدام از تجهیزاتی که نصب میشود ممکن است روزی به تعمیر احتیاج داشته باشد. بنابراین باید فضایی استاندارد برای انتقال تجهیزات و عبور مرور نیروی انسانی در نظر گرفت.
به طور مثال فضای خالی مورد نیاز برخی تجهیزات موتورخانه را اینجا بیان میکنیم:
فضای بین دیگ های بخار یا چیلرها از هم : 1.5 متر
فضای بین دیگ بخار تا چیلر تا دیوار : 1.5 متر
فضای سختی گیر تا سختی گیر : 70 سانتی متر
فضای سختی گیر تا دیوار : 50 سانتی متر
میزان فاصله محور پمپ ها : 1 متر
فاصله منبع با منبع یا دیوار : 50 سانتی متر
بیشتر بخوانید: استخدام مهندس مکانیک با پروانه اشتغال
7.مصالحی مورد نیاز برای ساخت اتاق موتورخانه در طراحی موتورخانه :
در هنگام طراحی موتورخانه برای دیوار اتاق تاسیسات بهتر است از بتن ساخته شود تا در برابر حرارت آتش مقاوم باشد.
کف اتاق هم بهتر است از بتن مسلح ساخته شود که آن هم در برابر آتش مقاوم باشد. همچنین کف اتاق باید کفشکی داشته باشد که راحتر آب حاصله از از دستگاه مکانیکی از طریق این آب کفشویی به چاهک آبرو منتقل شود.
نکته مهم :
از دیدگاه مهندسی ایده آل است که موتورخانه در مرکز نقشه قرار داده شود. چراکه طول لوله کشی ها و کانال ها کمتر میشود. همچنین نگهداری و سرویس تاسیسات نیز راحت تر میشود. این امر باعث میشود که قدرت مورد نیاز برای موتور بادزنها و پمپ ها کاهش یابد و هزینه عملکرد سیستم را پایین آورد.
8.معاینه فنی موتورخانه در طراحی موتورخانه :
در هنگام طراحی موتورخانه عدم عملکرد صحیح تجهیزات موتورخانه سبب افزایش مقدار مصرف سوخت و انتشار آلاینده ها شود. از این رو به منظور صرفه جویی در انرژِی و همچنین کاهش آلودگی هوا موتورخانه نیاز به بازررسی مداوم دارد. به همین دلیل کنترل . بازررسی مداوم موتورخانه از اهمیت بالایی برخوردار است. تا در صورت نیاز تعمیر یا تنظیم تجیهزات آن انجام شود. معاینه فنی آن نیز باید سالانه با توجه به الزامات ارائه شده مطابقت نموده و در صورت هر گونه مغایرت مشکل بوجود آمده برطرف شود.
در اینجا تعدادی از تجهیزاتی که باید بازررسی شوند را بیان میکنیم :
دیگ آب گرم، دیگ بخار و تجهیزات مربوطه
آب گرم کن ها، مبدل ها و مخازن تحت فشار
منابع انبساط
دودکش ها
ذخیره سازی و لوله کشی سوخت مایع :
روند بازررسی و تاسیسات ذخیره و انتقال سوخت مایع باید دست کم سالی یک بار و قبل از شروع فص سرما انجام شود.
مخازن دریافت و ذخیره آب :
بازررسی این مخازن دریافت و ذخیره ی آب هر سه ماه یک بار انجام میشود که این روند شامل نظافت کلی و تخلیه بخش زیرین آن به ارتفاع 150 الی 300 میلی متر بالاتر از کف، لایه روبی، شستشو و ضد عفونی مخزن درصورت لزوم با مواد ضد عفونی کننده استاندارد و بهداشتی مطابق با دستورالمل های ایمنی.
تاسیسات گازرسانی ساختمان ها :
تاسیسات گاز رسانی داخلی ساختمان ممکن است به دلایل مختلفی از جمله خوردگی و فرسودگی و تعمیرات ساختمانی دچار ایراد شده باشد. و همین نقص باعث شود حوادث مختلفی مانند گازگرفتگی، آتش گرفتن موتورخانه و انفجار آن و مشکلاتی از این قبیل به همراه داشته باشد. بنابراین باید کلیه این تاسیسات باید در دوره های زمانی مشخص مورد بازررسی قرار گیرند تا از بروز این حوادث جلوگیری شود.
دودکش ها و متعلقات :
دودکش ها وظیفه خروج گاز هستند از این رو از اهمیت زیادی برخوردارند. دودکش ها باید به صورت مداوم مورد بازررسی قرار گیرد و حداقل هر سه ماه یکبار چک شوند تا مشکل در تخلیه ی گاز ها وجود نداشته باشد.
سخن پایانی :
شما برای طراحی موتورخانه و استخدام مهندس مکانیک با مهارت بالا باید سختی زیادی را متحمل شوید تا بتوانید فرد مورد نظر خود را پیدا کنید ولی در مهندسی یاب میتوانید به راحتی و در کمترین زمان ممکن مهندس مورد نیاز خود را پیدا و استخدام کنید.
همچنین در سایت مهندسی یاب میتوانید مهندس مکانیک با پروانه اشتغال مورد نظر خود را پیدا و استخدام کنید.