عقب نشینی ساختمان چیست و جزئیات آن چیست؟

عقب نشینی

هر چند سال یک بار شهرداریها ممکن است بخواهند معابر را تعریض کنند و طرحهای جدیدی برای اصلاح تردد و زیباتر سازی شهر انجام ارائه دهند. گاهی این طرحها مستلزم تخریب تعدادی از ساختمانها در منطقه است. گاهی تخریب کلی باشد. یا فقط جزئی از ساختمان در طرح قرار گیرد. اینجا است که مسئله عقب نشینی ساختمان مطرح می شود.

این وضعیت می تواند برای مالک ساختمان مشکلاتی پیش آورد. حال باید دید قانون چه حق و حقوقی را برای مالک در نظر گرفته است.  

برای پاسخ به این سوال به بررسی دقیق قوانین عقب نشینی ساختمان می پردازیم.

نکته مهم که باید در ابتدا گفت این است که قانون به شهرداری اجازه می دهد که طرحهای تعریض معابر را آن گونه که صلاح می داند ارائه کند. یعنی مالکان ساختمان مجبورند با شهرداری همکاری کنند و آن بخش از ملک که در طرح افتاده را در اختیار طرح عمرانی قرار دهند. و لذا مقاومت در این زمینه سودی ندارد.

از سوی دیگر، بر اساس قانون، وقتی شهرداری مالکی را به دلیل طرح عمرانی مجبور می کند ملک خود را تسلیم کند، و یا ملک را مورد خسارت قرار می دهد. شهرداری باید به مالک هزینه ای پرداخت کند.

 خسارت شاید به اعیان ملک یا به عرصۀ ملک وارد شود. اعیان ملک یعنی ساختمان و بنا. عرصۀ ملک به معنای زمین ملک است.

نحوۀ محاسبه خسارت در مورد اعیان و عرصه متفاوت است.

عقب نشینی

عقب نشینی ساختمان: محاسبۀ خسارت به اعیان و به عرصه

محاسبۀ خسارت به اعیان مبتنی بر میزان خسارت وارده است، در حالی که محاسبۀ خسارت به عرصه، مبتنی بر ارزش ملک است.

به زبان دقیقتر، در مورد محاسبۀ خسارت به اعیان، کارشنان میزان خسارت را بررسی کرده و شهرداری موظف است آن مبلغ را به مالک بپردازد.

در مورد خسارت به عرصه، دو مبلغ در نظر گرفته می شود و کمترین آن انتخاب می شود. اولاً ارزش ملک به قیمت یک سال پیش از بررسی لحاظ می شود. و به این قیمت ، شش درصد اضافه می شود. و دوماً بهای ملک در زمان ارزیابی بررسی می شود. از این دو مبلغ هر یک کمتر بود انتخاب می شود. یعنی اگر بهای سال قبل بیشتر از بهای فعلی باشد، همان بهای فعلی انتخاب می شود.

به هر صورت پس از انتخاب مبلغ، شهرداری موظف به پرداخت است.

مزایای اعطایی به مالکان

شهرداری به مالکانی که در این طرح همکاری کرده اند، مزایایی در نظر می گیرد. تا جبران مافات گردد.

مثلاً وقتی بخشی از ملک در تعریض معابر تخریب شده است، شهرداری به مالک اجازه تراکم بیشتر از حد مجاز طرح می دهد.

شهرداری برای مالکانی که با طرح‌های عمرانی همکاری می‌کنند و بخشی از ملک خود را در راستای اجرای این طرح‌ها از دست می‌دهند، مزایایی در نظر گرفته است.

نکته مهم دیگر این است که گاهی مالکان با آگاه شدن از طرحها خود به تخریب و بازسازی دست می زنند. یعنی دستوری از سوی شهرداری نیامده، ولی آنها پیشاپیش عقب نشینی را انجام می دهند. در این صورت شهرداری دیگر لازم نیست خسارتی مربوط به اعیان و عرصه به مالک بپردازد. و مزیتی از لحاظ اعطای تراکم به مالک هم داده نمی شود.

بنا بر این اگر مالک به دنبال خسارت است. یا منتظر تراکم اضافه است. باید صبر کند که شهرداری دستور تخریب بدهد، و سپس به عقب نشینی مبادرت بورزد.

بیشتر بخوانید: انواع تخلف ساختمانی

چگونگی مطلع شدن از لزوم عقب نشینی ساختمان

قبل از اجرای طرحهای شهرداری، به مالکان اطلاع رسانی می شود. همچنین این طرحها در نشریات عمومی اعلام می شود. علاوه بر این شهرداری به مالکانی که ملکشان در طرح تعریض معابر است نامه ارسال می کند. جزئیات کامل که مالک باید انجام دهد، یا جلسات تعیین و محاسبۀ خسارت در نامه ها ذکر می شود.

قبل از خرید ملک دقت کنید

متاسفانه گاهی وقتی مالکی مطلع می شود که ملکش در طرح تعریض معابر است و باید عقب نشینی کند، ملک خود را به فروش می رساند. و فردی که ملک را خریده اطلاع ندارد که ملک در طرح تعریض معابر است. و بعد از مدتی با اخطارها و نامه های شهرداری مواجه می شود.

برای همین لازم است قبل از خرید هر ملک به شهرداری منطقه مراجعه شود و اطلاعات لازم را کسب کنند. بدین صورت می توان مطمئن بود که ملکی از نظر لزوم اجرای طرح عقب نشینی در چه وضعیتی است.

اگر می خواهید ملکی را بخرید خوب دقت کنید که وضعیت ملک به لحاظ کاربری پلاک (مسکونی است یا تجاری-اداری)، عقب نشینی، متراژ دقیق و اضافه متراژ، تخلفات صورت گرفته و وضعیت ملک در طرحهای حال و آیندۀ شهرداری چگونه است.

عقب نشینی: جمع بندی

شهرداری برای تسهیل تردد و زیباسازی شهرها هر از چند گاهی طرحهای تعریض معابر را ارائه می دهد. این طرحها مالکان را ملزم می دارد که بخش یا کل ملک خود را مورد تخریب قرار دهند. مالک چاره ای جز همکاری با شهرداری ندارد. ولی شهرداری در عوض خسارت را محاسبه کرده و به مالک می دهد. حتی شهرداری به ملکی که جزئی از آن تخریب می شود، اجازۀ تراکم بیش از حد طرح می دهد.

این مزایا فقط وقتی مالک از سوی شهرداری دستور دریافت کرده قابل انجام است. وگرنه مالکی که قبل از دریافت دستور، ملک خود را اصلاح کند مشمول مزایا نمی شود.

هنگام خرید ملک توصیه می شود با مراجعه به شهرداری، فردی که می خواهد ملک بخرد از وضعیت ملک و جزئیات آن، از جمله وضعیت لزوم عقب نشینی آن کاملاً آگاه باشد. و چنین نشود که بعد از خرید با مشکلات و اخطارات از سوی شهرداری مواجه شود.

بیشتر بخوانید: ضوابط نورگیر در ساختمان

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on email
Share on whatsapp

مقالات مرتبط


Deprecated: تابع WP_Query از نگارش 3.1.0 از رده خارج شده! caller_get_posts تاریخ‌گذشته است. به جای آن از ignore_sticky_posts استفاده نمایید. in /home/engyab/domains/engyab.ir/public_html/wp-includes/functions.php on line 5667
ضوابط نورگیر در ساختمان
ضوابط طراحی راه پله در ساختمان
قرارداد EPC چیست و پیمانکار EPC چه خصوصیاتی باید داشته باشد؟
ارتقای پایه در نظام مهندسی چگونه است؟
تقسیم بندی مهندسین حقوقی و حقیقی در نظام مهندسی چگونه است؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *